img

כרטיס הביקור הדיגיטלי שלכם מחכה במרחק קליק אחד

מתחילים >
תל אביב, IL
temperature icon 20°

web2infoבריאותטעויות בטיפול התרופתי הן אחת הסיבות העיקריות לנזק הנגרם למטופלים והן ניתנות למניעה
בריאות

טעויות בטיפול התרופתי הן אחת הסיבות העיקריות לנזק הנגרם למטופלים והן ניתנות למניעה

אם היינו מונעים טעויות במתן תרופות היה ניתן לחסוך כ- 42 מיליארד דולר מההוצאות הכוללות לבריאות ברחבי העולם*

ביום שבת, ה 17.9.2022 יצוין ברחבי העולם "יום בטיחות הטיפול". זהו הוא אחד מימי בריאות הציבור שמוביל ארגון הבריאות העולמי (WHO). ארגון הבריאות העולמי בחר להקדיש את "יום בטיחות הטיפול" של שנת 2022 לנושא של הטיפול התרופתי, תחת הכותרת של "מתן טיפול תרופתי ללא נזק", על מנת להעלות את המודעות על חשיבות בטיחות הטיפול התרופתי והבנת המורכבות הנדרשת במניעת נזקים הקשורים לניפוק תרופות.

טיפול תרופתי לא בטיחותי הוא גורם מוביל לנזק שניתן למניעה בשירותי הבריאות. הנזק הקשור לטיפול תרופתי מהווה את החלק הגדול ביותר מסך הנזק הניתן למניעה עקב טיפול לא נכון, ובנוסף יש לזכור את הנטל הכלכלי והפסיכולוגי הנגרם מפגיעה כזו. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, אם היינו מונעים טעויות במתן תרופות היה ניתן לחסוך כ- 42 מיליארד דולר מההוצאות הכוללות לבריאות ברחבי העולם.
טיפול תרופתי לא בטיחותי וטעויות עלולים להתרחש בשלבים שונים של מתן תרופות החל מאחסון בתנאים לא מתאימים ועד למתן תרופה ללא זיהוי נכון של המטופל שמקבל אותה. הטעויות בטיפול התרופתי יכולות להתרחש גם מצד הצוות הרפואי וגם מצד המטופל עצמו. הטעויות הנפוצות שיכולות להוביל לנזק למטופל קשורות לכתיבת מרשם לא נכון או נטילה של התרופה או המינון הלא נכונים. גם נטילת התרופה בדרך הלא נכונה (דרך הפה, זריקה לשריר, עירוי תוך ורידי ועוד) או במועדים הלא נכונים עלולים לגרום נזק. לעתים, החלפה של תרופה עם שם גנרי מוכר בתרופה זהה בעלת שם מסחרי אחר יכולה לבלבל גם את הצוות הרפואי וגם את המטופל ולגרום לטעות ברישום התרופה או בנטילה שלה.




 

הסיכון לטעויות ופגיעה בבטיחות הטיפול עולה כאשר מדובר במטופלים שמתקשים או מוגבלים בהבנת ההנחיות שקבלו לגבי נטילת התרופות או אצל מטופלים שנוטלים תרופות מרובות (פולי-פרמה).
אשפוז בבית חולים ומעבר של המטופל אחרי האשפוז להמשך טיפול בקהילה מוכרים כהזדמנויות עתירות סיכון להתרחשות של טעויות בנטילת תרופות.
גורם נוסף שמעלה את הסיכון לטעות בטיפול התרופתי הוא כאשר יש לתרופה או לאריזה שלה מראה או שם דומה לתרופה אחרת. מקובל לכנות את קבוצת התרופות האלה כ- LASA – (Look Alike, Sound Alike). תרופות עם מראה או שם דומה, יכולות להיות עם התוויה ומנגנון פעולה שונה לחלוטין ולכן בלבול בין שתי תרופות כאלה עלול לגרום לנזק חמור. מודעות של הצוות המטפל והמטופל לנושא, אחסון במקומות נפרדים ותקשורת ברורה בכתב ובעל פה יכולים לצמצם את הסיכון לטעות בגלל תרופות המשויכות לקבוצת ה- LASA.
נסב"ר, החברה לבטיחות הטיפול וניהול סיכונים ברפואה של ההסתדרות הרפואית, מצטרפת למהלך הבינלאומי שיצוין ב- 17 לספטמבר ומעודדת את איחוד המאמצים של כלל הגורמים במערכת הרפואית לקדם את בטיחות הטיפול התרופתי ביחד עם המטופלים. המטרה היא לאמץ גישה מערכתית ולתעדף הטמעת שיטות שיכולות לקדם טיפול תרופתי בטוח יותר.
כיום קיימים פתרונות טכנולוגים חדשניים כגון ארון תרופות "חכם" במחלקות בתי החולים, שמשפר את הבקרה על ניפוק התרופה עם קישור לתיק הרפואי של המטופל לווידוא התאמה של התרופה הנכונה למטופל הנכון.
הטמעת אמצעים כאלה תסייע במניעת טעויות אנוש שנובעות מעומס רב ועייפות של הצוות הרפואי. במקביל, חשוב להשקיע בהגברת המודעות לנושא גם בקרב הצוות הרפואי וגם אצל המטופלים ובני המשפחה כדי להטמיע התנהגות זהירה במתן ונטילת תרופות. המטרה של כולנו היא לתת טיפול בטוח ולהפחית את הנזקים הפוטנציאליים הקשורים לתרופות.
במסגרת יום הבטיחות הבינלאומי שיוקדש השנה לבטיחות הטיפול התרופתי יעלה הנושא לסדר היום הציבורי במגוון פעילויות בבתי החולים ובמרפאות הקהילה.

הירשם
דווח על
guest
0 תגובות
הצג את כל התגובות
למעלה

מה נוכל לעזור לך למצוא?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

חכו רגע, יש לנו עוד נושאים שיכולים לעניין אתכם!

פרסמו אצלנו >
נגישות