img

כרטיס הביקור הדיגיטלי שלכם מחכה במרחק קליק אחד

מתחילים >
תל אביב, IL
temperature icon 24°

web2infoעולם הביטוחביטוח שותפים – כדי שלא נתפרק אם ניפרד
עולם הביטוח

ביטוח שותפים – כדי שלא נתפרק אם ניפרד

מה קורה לשותפות אם אחד מחבריה נפטר? איך נמנעים ממכירה בתנאי לחץ והפסד, או לחלופין – מכניסה של יורשי הנפטר לנעליו בניהול השוטף? ומה עושים עם מניות בחברה?

 

ביטוח שותפים הוא סוג של ביטוח חיים ייעודי, המיועד לשותפוּת ולשותפים בחברות. סכום הביטוח אמור לשקף את שווי חלקם בשותפות וחלק מהרכוש בעסק. כך, במקרה שאחד מהם נפטר, חלקו ישולם מהביטוח לבני משפחתו, והשותפות תמשיך להתקיים. שאר השותפים לא יידרשו לשלם מכיסם או מקופת העסק את חלקו של הנפטר בשותפות, ואף לא ייאלצו לקבל את יורשיו כשותפים לניהול.

 

רוצים לשמוע יותר? השאירו פרטים

 

למה זה כל כך חשוב?

נמנה תחילה את האלטרנטיבות בעת פירוק שותפות עקב מות אחד השותפים, לצד הבעיות העולות מכל אחת מהן:

1. מכירת נכסי השותפות לאחר תשלום החובות, סיום עסקיה וחלוקת היתרה בין השותפים ובין עזבונו של הנפטר.
הבעיה: מכירה בתנאי לחץ עלולה לגרום להפסד – לקבלת תמורה הנמוכה מהשווי האמיתי. מה גם שלא תמיד ניתן לממש את נכסי השותפות ולו גם במחירי הפסד. באשר לכניסה להליכי פירוק, אלה מזמינים לחץ מצד הנושים, ובסופו של דבר פוגעים בעסקים ובמוניטין.
2. כניסת יורשי הנפטר במקומו לשותפות.
הבעיה: על פי רוב, היורשים אינם בעלי רקע מקצועי ומסחרי מתאים. גם בשותפות שאינה דורשת כישורים מיוחדים, קשה למלא כיאות את מקום הנפטר. היורשים יכולים לכאורה למכור את חלקם, אך גם זהו פתרון בעייתי, שכן בדרך כלל הם מעוניינים במכירה מהירה. פחות קריטי עבורם מי ירכוש את חלקם בשותפות, ורווחיות החברה ועתידה העסקי אינם בהכרח בראש מעייניהם.
3. כניסת שותף חדש הרוכש את חלקו של הנפטר מיורשי הנפטר, ולא כתוצאה מיוזמה של השותפים שנותרו בחיים.
הבעיה: ברוב המקרים, שותף חדש שייכנס לשותפות ביוזמת היורשים לא יהיה השותף המתאים ליתר השותפים, כפי שהיו בוחרים אילו ניתנה להם האפשרות לעשות כן.

 

למידע נוסף ולהשארת פרטים >>

 

החלופה הרביעית – והמועדפת – היא רכישת חלקו של השותף בידי השותף או השותפים הנותרים. בין יתרונותיה:

1. הימנעות ממכירת העסק בהפסד והבטחת קיומו הסדיר, ללא פגיעה במוניטין או בקשרי המסחר.
2. מניעת קבלתו של שותף בלתי רצוי, שמשמעותה קשיים בפעילות העסק.
3. מתן אפשרות ליורשי השותף שנפטר לקבל סכומים שיהוו תמורה נאותה עבור חלקו בשותפות, ומקור הכנסה לשמירה על רמת חייהם.
4. מניעת הוצאות מיותרות לשותפות ולשותפים הנובעות משיבוש מהלך העסקים הרגיל.

img

פורום ביטוח ופיננסים

יש לכם שאלה על ביטוח, הלוואה, קרן השתלמות או הטבת מס? אתם מאוד מוזמנים לשתף אותנו - חנן קינן מ-TOPBIT ישמח לענות ולעזור

אני רק שאלה >
img
סו"ב חנן קינן
שותף וסוכן ביטוח

כדי לממש את הפתרון הרצוי, יש צורך בקביעת הוראות מיוחדות בהסכם השותפות אשר יבטיחו את זכויות היורשים ואת העברת חלקו של השותף שנפטר לשותפים הנותרים, ללא תקלות ושיבושים בעסק. הדרך לפתרון היא ביצירת קרן שתעמוד בעת הצורך למטרת העברת חלקו של הנפטר לשותפים הנותרים. קרן שכזו ניתן ליצור רק במסגרת פוליסה לביטוח חייו של כל שותף.
הסכום שישולם על ידי חברת הביטוח יהווה, בדרך כלל, חלק נכבד מהתמורה עבור חלקו של הנפטר בשותפות. הוא יהיה זמין במועד הרצוי, ימנע את הצורך בהלוואות ויבטיח לשותפים הנותרים שותף "חדש" אידיאלי – הם עצמם. בלעדיו, סביר שהשותף הנותר יתקשה להוציא מעכשיו-לעכשיו עשרות או מאות אלפי דולרים לרכישת חלקו של הנפטר, וגם אם יש בידו לעשות כן – הוא לא בהכרח יקבל את הסכמת הנושים העלולים לחוש מופסדים.
ומה באשר לחברה שאינה שותפות? עם פטירתו של אחד השותפים, אין החברה מתפרקת והמניות עוברות בירושה. כדי למנוע מצב שבו המניות עוברות ליורשים, ההופכים באופן אוטומטי לשותפים חדשים בחברה, מומלץ לנסח הסכם – שיעוגן גם בתקנות החברה – ולפיו השותפות הינה למקרה חיים בלבד. עם פטירת מי מהשותפים, מניותיו הופכות למניות נדחות, והתמורה בגינן תשולם באמצעות פוליסת הביטוח.

 

על מה חשוב להקפיד?

1. יש לערוך הסכם שותפים, באמצעות עורך דין מתמחה בתחום, אשר יכלול את כל התרחישים הנובעים ממקרי מוות, נכות ופרישה של השותפים.
2. יש לערוך פוליסות ביטוח פרטיות, כאשר המבוטח הינו השותף ובני משפחתו הם המוטבים. חשוב לזכור כי במקרה שהמוטבים אינם בני המשפחה, סכום הביטוח יחויב במס בעת התשלום.
3. את תשלום הפרמיות מומלץ להסדיר מחשבון השותפות או החברה, כלומר מהחשבון העסקי. זאת לצורך פיקוח בלבד, שהרי הפוליסות הן פוליסות פרט, והפרמיה ממילא אינה נחשבת להוצאה מוכרת.
4. יש לעדכן את סכומי הביטוח מעת לעת על פי שווי חלקו של השותף בעסק.
5. יש להביא בחשבון גם את החלק היחסי של הרכוש, כדי למנוע מחלוקות בעניין. לעיתים, חלק הרכוש הוא בעל משמעות כספית גדולה במיוחד.

 

רוצים לשמוע יותר? השאירו פרטים

 

לסיום, נדגיש: הסדר שכזה אינו מובן מאליו ולא קורה באופן דיפולטיבי. על פי סעיף 42 בפקודת השותפויות (נוסח חדש) תשל"ה – 1975, במקרה שאחד השותפים נפטר או הוכרז כפושט רגל, תפורק השותפות אלא אם נקבע אחרת בהסכם שבין השותפים.
אכן, הסדרת הנושא בהסכם בין השותפים היא הבסיס לכול.

 

למעלה

מה נוכל לעזור לך למצוא?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

חכו רגע, יש לנו עוד נושאים שיכולים לעניין אתכם!

פרסמו אצלנו >
נגישות