img

כרטיס הביקור הדיגיטלי שלכם מחכה במרחק קליק אחד

מתחילים >
תל אביב, IL
temperature icon 24°

web2infoחשוב לדעתמחומות ירושלים עד צבא הטרולים של פוטין: הלוחמה הפסיכולוגית מתגברת
חשוב לדעת

מחומות ירושלים עד צבא הטרולים של פוטין: הלוחמה הפסיכולוגית מתגברת

תמצית של הכתבה ב-90 מילים
הלוחמה הפסיכולוגית מלווה את המלחמות משחר ההיסטוריה. מהניסיון של מלך אשור להכריע את ממלכת יהודה ללא קרב, דרך מלחמות העולם ומלחמת וייטנאם ועד לסבבי הלחימה בעזה ובלבנון, תמיד נעשו ניסיונות לזרוע חרדה בצד השני, להחליש את רוח הלחימה שלו ולגרום לאוכלוסייה האזרחית להשפיע על המנהיגים והצבאות באופן הרצוי. עם השנים השתכללה הלוחמה הפסיכולוגית במגוון רחב של אמצעי תודעה, מפברוק יחידות ויכולות ועד פייק ניוז והשפעה ברשת - תחום שרוסיה ידועה בו לשמצה בעיקר על רקע הבחירות בארה"ב. הלוחמה הפסיכולוגית לא פוסחת על המערכה באוקראינה ומשמשת באופן נרחב את שני הצדדים.

במה שנוגע לסוכני כאוס ופייק ניוז ברשת, רוסיה היא כנראה המובילה בעולם. אבל גם בעידן האווטארים והבוטים, כחלק מהקרב על התודעה, יש עדיין חשיבות לתעמולה הישנה והטובה

 

 

אַל תִּשְׁמְעוּ אֶל חִזְקִיָּהוּ כִּי כֹה אָמַר מֶלֶךְ אַשּׁוּר, עֲשׂוּ אִתִּי בְרָכָה וּצְאוּ אֵלַי וְאִכְלוּ אִישׁ גַּפְנוֹ וְאִישׁ תְּאֵנָתוֹ וּשְׁתוּ אִישׁ מֵי בֹרוֹ עַד בֹּאִי וְלָקַחְתִּי אֶתְכֶם אֶל אֶרֶץ כְּאַרְצְכֶם, אֶרֶץ דָּגָן וְתִירוֹשׁ אֶרֶץ לֶחֶם וּכְרָמִים אֶרֶץ זֵית יִצְהָר וּדְבַשׁ, וִחְיוּ, וְלֹא תָמֻתוּ (מלכים ב' י"ח, פס' ל"א-ל"ב)

מטרותיה של רוסיה היו לערער את האמון הציבורי בתהליך הדמוקרטי בארצות-הברית, להשמיץ את קלינטון ולפגוע בסיכוייה להיבחר לנשיאות. להערכתנו, פוטין והממשל הרוסי פיתחו העדפה ברורה לניצחונו של טראמפ (דו"ח המודיעין האמריקאי, ינואר 2017)




 

הלוחמה הפסיכולוגית מלווה את האנושות משחר ההיסטוריה, ותיקה כמו המלחמות עצמן. היה זה רבשקה, שר צבא בממלכת אשור, שניסה בשנת 701 לפנה"ס לשכנע את חזקיהו מלך יהודה ואת עמו להיכנע לסנחריב ללא קרב, תוך שהוא מזכיר להם מה עלה בגורל אלו שבחרו להילחם ומבטיח שפע של פיתויים אם יעשו כדבריו. כשהמצביאים שמולו הפצירו בו לדבר בארמית לבל תיפול רוחו של שהעם, הוא השיב כי דבריו דווקא מכוונים אל האנשים המורעבים "היושבים על החומה לאכול את צואתם ולשתות את מי רגליהם".

בהיסטוריה הקרובה יותר, במלחמת העולם הראשונה, כרזות בעברית וביידיש פוזרו מהאוויר בשטחי פולין בידי צבאות גרמניה ואוסטריה, בניסיון לשכנע את האוכלוסייה היהודית שלא לתמוך בצאר הרוסי. במלחמת וייטנאם ניסו שני הצדדים להפעיל לוחמה פסיכולוגית – הווייטקונג במסרים מוקלטים, דרך רמקולים ומערכות כריזה בשטח, והצבא האמריקאי באמצעות תצלומים של כפרים חרבים המפוזרים מהאוויר וקצין לוחמה פסיכולוגית שמתלווה ליחידות הלוחמות.

יכול לעניין אותך גם

לצרוב את התודעה

הלוחמה הפסיכולוגית (ל"פ) היא כבר מזמן לא רק תעמולה, והיא מתוחכמת בהרבה משידורי קול הרע"ם מקהיר או משירי הלעג שפרסם חמאס נגד חיילי צה"ל במבצע "צוק איתן". גם הסרטונים של דאעש משתייכים לדור הקודם, שבו כל מה שצריך זה סמארטפון עם מצלמה וחיבור לרשת. זה לא אומר כמובן שאפקטיביות שלהם פחתה – תיעודי הזוועה האלו זרעו אימה באזורים שנכבשו בקלות יחסית ואף במערב.

ל"פ יכולה להיות ניפוח שיטתי של סדר הכוחות, כולל הפעלת רשתות ומערכות תקשורת מטעם יחידות שכלל לא קיימות. אפשר להפיץ דרך העיתונות צילומים וכתבות על תרגול יכולות שכלל לא התבצע, ואפילו ציטוטים מהצד השני שכלל לא נאמרו. ידיעות שלמות יכולות להישתל כשכל מטרתן היא לבלבל את היריב או להניע אותו לפעולה הרצויה, גם אם אין מאחוריהן ממש. לצד כל אלו יש גם ל"פ טקטית – כל פעולות ההטעיה והשיטוי בשדה הקרב עצמו, למשל ביחס לציר התקיפה העיקרי.

תחום המשיק ללוחמה הפסיכולוגית, כמו גם להסברה, הוא התודעה. בסבבי הלחימה האחרונים של ישראל העסיק התחום הזה רבות את מקבלי ההחלטות במדינה ובצבא, כשבמקרים רבים, הקרב על התודעה חשוב יותר מההישג האמיתי של הכוחות בשטח. כך, מ-73' ועד היום מתקיימות במצרים חגיגות אוקטובר, אף שבפועל הסתיימה מלחמת יום כיפור כשהצבא המצרי מכותר ממערב לתעלה. מול חיזבאללה בלבנון וחמאס בעזה, צה"ל ניסה פעם אחר פעם לצרוב את התודעה – לגבות מחיר כזה שיביא את הצד השני להימנע בפעם הבאה מפעולה ("דוקטרינת הדאחייה", על שם הפלת הבניינים במעוז השיעי של ביירות ב-2006). כמובן, גם לדעת הקהל העולמית ולמחיר ב"יום שאחרי" פוזלים מאמצי ההסברה-תודעה האמורים ללוות את הקרבות.

סוכני כאוס

היבט תודעתי אחר הוא מה שמתחולל במרחב הדיגיטלי, ולא אחת גם זולג משם לפיזי בכוונת מכוון. קמפיין ההשפעה שערכה רוסיה לקראת בחירות 2016 בארצות-הברית הוא הדוגמה הבולטת. על פי דו"ח של קהילת המודיעין האמריקאי, מוסקבה פעלה באופן נרחב לערער את אמון הציבור בתהליך הדמוקרטי, להשמיץ את המועמדת הדמוקרטית ושרת החוץ לשעבר הילרי קלינטון ולקדם את ניצחונו של דונלד טראמפ. הקמפיין, שבו נשיא רוסיה פוטין היה מעורב באופן אישי, כלל הפעלת קבוצות של האקרים ששתו הודעות אלקטרוניות מהמפלגה הדמוקרטית והדליפו אותן לאתר ויקיליקס.

"סוכני כאוס", בהפעלה ישירה או עקיפה של הביון הרוסי, עשו שימוש נרחב בבוטים, טרולים ואווטארים כדי להדהד את המסר הרצוי, לגבש קבוצות ופורומים, ליזום הפגנות בשטח ולפרסם הוראות ודרכי פעולה ליום פקודה. לעיתים מדובר באתרים שלמים – פעילים, עתירי טראפיק ולכאורה פטריוטיים מאוד – שמאחוריהם ניתן לזהות את טביעת האצבע הרוסית, או שבעצם לא ניתן, אך היא שם. וכדי להגביר אמינות, קורה שאותו גורם עצמו אף מפעיל אווטאר שמהדהד את הצד הפוליטי השני.

צריך להבין: הפעולות האלו נשמעות פשוטות לביצוע, אך לא תמיד הן כאלה. הרשתות החברתיות עצמן מערימות קשיים ומחייבות למשל, לצורך קידום ממומן, שימוש בכרטיס אשראי שתואם גיאוגרפית את השרת המקומי. עם הזמן הן משכללות את הדרכים לאתר בוטים ולסלקן מהרשת. ועדיין, עם משאבים כמעט בלתי מוגבלים והפעלה של חוות באמריקה עצמה, שכל כולם מגויסים להשפעה על הבחירות, זו לחלוטין לא משימה בלתי אפשרית.

מפעל הטרולים של פוטין לא הסתפק בבית הלבן. מדינות רבות ובהן צרפת, בריטניה, גרמניה וספרד האשימו את הקרמלין בניסיון להשפיע על ענייניהן הפנימיים. בינואר 2019 הזהיר ראש השב"כ כי "מדינה זרה עלולה להתערב בבחירות בישראל". ורוסיה לא לבד: בישראל נחשף גם "צבא בוטים" שהפעילה איראן בניסיון להשפיע על הבחירות, לערער את הסדר ולזרוע כאוס בצמתים חברתיים רגישים.

גם במלחמה שכפתה רוסיה על אוקראינה ניכרת היטב הלוחמה הפסיכולוגית והמערכה על התודעה – בתעמולה, בניסיונות לזרוע אימה, בסרטונים "מבושלים" ובפעולות מתוחכמות יותר ברשת. יותר ממאה שנה לאחר הפמפלטים של מלחמת העולם הראשונה, שביקשו להזכיר ליהודים את פרעות קישינב – ראינו את הנשיא זלנסקי פונה לדעת הקהל היהודית בפוסט בעברית, כשהוא מזכיר את אתר באבי יאר שהופגז ואת ההבטחה: "לעולם לא עוד". ההיסטוריה, כמו שאמר מארק טווין, לא חוזרת, אבל היא מתחרזת.

הירשם
דווח על
guest
0 תגובות
הצג את כל התגובות
למעלה

מה נוכל לעזור לך למצוא?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

חכו רגע, יש לנו עוד נושאים שיכולים לעניין אתכם!

פרסמו אצלנו >
נגישות