לאחר שנה של דיונים והתאמות, משרד העלייה והקליטה השלים רפורמה בתחום לימוד העברית לעולים שתטיב עם מאות אלפי עולים שיקבלו את הזכות ללמוד ב"אולפני השוברים", אולפני עברית פרטיים שמוכרים ע"י משרד העלייה והקליטה. הלימוד במסגרות האלה מאפשר לעולים לימוד גמיש ואפקטיבי יותר. המדינה תעניק לכל עולה, ובתנאים מסוימים, שובר של 5000 ₪ לצורך לימוד העברית. צעד שיאפשר התאקלמות מהירה של עולים חדשים.

קרדיט צילום מזית צלמת
מי ששיחק תפקיד מרכזי בקידום זכויות העולים בהקשר הזה בשנה האחרונה הוא אלכס ללוש, יו"ר פורום אולפני העברית, עולה ותיק מצרפת, ופעיל בתחום העלייה וקליטה. "מדובר במהלך משמעותי שמבטיח כי העולים לא יישארו מאחור, אלא יוכלו לרכוש את השפה החיונית להשתלבותם בישראל" , הוא מסביר.
תופעת האנטישמיות ברחבי העולם, בעיקר בעקבות מלחמת חרבות ברזל, צברה תאוצה רבה ויהודים רבים בגולה מחשבים מסלול מחדש ומגיעים ארצה. עם זאת, מכשול השפה מקשה על קליטתם ומקרין לרעה על כל תחומי החיים, תעסוקה, חינוך ועוד.
המשבר החל במרץ האחרון, כשהמדינה הפסיקה את חלוקת השוברים ללימודי עברית לעולים חדשים, מהלך שגרם לתסכול אדיר. עד אז היו השוברים כלי מרכזי שסייע להם לרכוש את השפה ולהשתלב בישראל – אם בעבודה, בלימודים או בחיים החברתיים.
ללא סיוע זה רבים מהם נותרו ללא פתרון אמיתי, התקשו להשתלב ונתקלו בחסמים בירוקרטיים וכלכליים אשר מנעו מהם ללמוד עברית. בשל המצב פעל פורום אולפני העברית, המונה 15 אולפני עברית, יחד עם גופים נוספים, באופן אינטנסיבי כדי להחזיר אתה נושא לסדר היום הציבורי.
אורה דונובן מנהלת אולפן לעניין, עולה ותיקה עצמה מארה"ב מספרת לנו "לפני שנה המימון של משרד העלייה והקליטה נפסק ואחר כך הגיעו גזרות בהם לא יכלנו לעמוד ובמשך כשנה סגרנו את האגף הזה לגמרי. העולים היו ללא מענה ואנחנו הצטערנו נורא על המצב שנוצר. אחרי הפסקה ארוכה אנחנו חוזרים בניסיון לעבוד עם התנאים החדשים מלוא המרץ ברצון לעזור לכמה שיותר עולים"
בשנה האחרונה, קיים הפורום פגישות מול מקבלי ההחלטות כדי להחזיר את המענה ההכרחי לעולים החדשים בתקופת מלחמה.
אולג פודובסקי, מנהל אולפן מלחאו"ז שיתף "לאחר תקופה ארוכה של מאבק במתווים שלא התאימו לצורכי העולים, הרגשנו לראשונה שיש שינוי אמיתי – גם במדיניות וגם בהקשבה. מנכ״ל המשרד וצוותו הפגינו פתיחות ורצון להבין לעומק. זהו שינוי מבורך, ואני מאמין שזוהי רק ההתחלה לפתרונות יעילים ומשמעותיים בתחום לימודי העברית עבור העולים החדשים."
וכעת ישנה בשורה גדולה עבור העולים. ראובן כהן, עולה מצרפת: "הגעתי עם אשתי מצרפת והתחלתי לעבוד מיד. המנהל שלי המליץ לי ללמוד עברית כדי להשתלב טוב יותר, אבל הבקשה שהגשתי ב-2024 התעכבה בגלל שינוי בתקציב של 2025. חודשים חיכיתי, עד שבסוף קיבלתי את השובר לאולפן הפרטי – והוא ממש עוזר לי להשתלב."
הסוגיה הפכה גם לאחד מסדרי העדיפויות בכנסת כאשר פעלו בנושא חברי הכנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה. ח"כ דן אילוז לדוגמה הוביל מהלך ושיגר מכתב תמיכה בדרישה להחזיר את הסיוע ולמנוע את הפגיעה בעולים החדשים, ביחד עם ח"כ פורר, טייב, מזרסקי, ביאלק ופינדרוס.
אליהו שאול, מנכ״ל ״מועצת ארגוני עולים״: "אנו מברכים על כך שהמשרד לעלייה וקליטה הצליח להעמיד מתווה טוב לעולים, לאחר מספר פגישות ודיונים בהם מועצת ארגוני עולים הציגה את הצרכים לגבי לימוד עברית לעולים החדשים. בהתאם מקווים שהפיתרון שגובש ויישומו ייסייע לעולים החדשים בשילובם בחברה הישראלית". גם ועדת הקליטה בניהולו של ח"כ פורר הוביל מאבק נחוש וזימן שמונה דיונים במטרה לקדם פתרון.
מה הייתה הבעיה? ואיך פתרתם את זה?
"המודל הקודם לא אפשר עבודה יעילה, והוסיף קשיים בירוקרטיים שהכבידו עוד יותר על העולים. לכן כבר באוגוסט התחל המשרד לנהל איתנו שיח במטרה לגבש פתרון ריאלי וטוב יותר. שמחנו לגלות אוזן קשבת ורצון לקדם את העולים אצל שר הקליטה סופר ומנכ"ל המשרד כהנה. השיח היה ענייני ומועיל".
"בנובמבר-דצמבר התקיימו דיונים מעמיקים ורציניים בהובלת מנכ"ל המשרד אביחי כהנא, שהבין את חשיבות הנושא ולקח עליו אחריות. התוצאה הייתה מתווה חדש ומקיף, שהתאים גם למשרד, גם לאולפנים ובעיקר לעולים".
מה בעצם השינוי הגדול?
"שהמדינה תממן מענה אמיתי, רחב ומותאם אישית לכל עולה בהיקף של עד 5,000 שקל לכל עולה. זה מאפשר להם ללמוד באולפנים פרטיים מתוך מאגר קיים ומציע להם לבחור את מסלול הלימודים שמתאים להם, בקצב האישי שלהם, במקום שנוח להם ובמתכונת שתואמת את הצרכים שלהם. זה שינוי משמעותי שמבטיח כי העולים לא יישארו מאחור, אלא יוכלו לרכוש את השפה החיונית להשתלבותם בישראל".
"בעיקר אנחנו רוצים להודות לשר הקליטה אופיר סופר ומנכל המשרד אביחי כהנה, שתיקנו את הרפורמה והוסיפו אלמנטים קריטיים לטובת העולים. אנחנו שמחים לחזור לשרת את העולים ולעבוד יד ביד עם משרד הקליטה לטובת העולים" סיכם אלכס ללוש, יו"ר פורום אולפני העברית.