המצב הנוכחי של החינוך בישראל מחייב הסתכלות בראייה של המאה ה-21, והבנה שאנו נמצאים בעולם משתנה, תזזיתי, לא ברור ועמום – ידע הוא רק חלק מסוים ממנו, ישנם כישורים נוספים שנדרשים על מנת להצליח בו. אנו מבינים היום כי כל הילדים שנכנסים למערכת החינוך היום, יצאו אל עולם שונה לגמרי ממה שהוא כעת. הידע ישתנה עוד בדרך
מנקודת מבטם של המורים, היום מורים נדרשים לשנות את החומר לפחות פעם בשנה, משהו שלפני זה לא היה קיים. לכלל המורים ברור כי ידע הוא דבר חשוב, וכי תפקידם, בין היתר, הוא להקנות את הידע לתלמידים. יחד עם זאת, חלק מזה שלילדים אין היום מספיק ידע כללי, נובע מכך שאנחנו המבוגרים לא טיפחנו סקרנות של ילדים.
לדברי ניבה דולב, השלב שבו ילדים צריכים להתחיל להטמיע את המיומנויות השונות הוא כבר בשלב הגן. וכדי שהתהליך הזה יצליח, עלינו לוודא כי צוות הגן מיומן לכך. כיום אין הכשרה מספקת של צוות הגן, על מנת שיוכלו להעניק את ארגז הכלים עבור הילדים. הגננות והסייעות נדרשות כיום גם לנהל את הרגשות של עצמן, בסופו של דבר ילדים לומדים ממודל, ואם לא נחנך את אנשי ונשות החינוך, להדגים בעצמם את כל המיומנויות, להיות סקרניות, לא להתבאס מחוסר הצלחה, לא להתפרץ וכו' כל תכנית חינוכית שנביא לא תפעל ברמה גבוהה של יעילות.
גם להורים יש חלק חשוב בתהליך – חייבים לערב את ההורים כשותפים, הם חייבים להיות שותפים בתהליכים חינוכיים, אם אנחנו מדברים שפה אחרת מהשפה בבית, ואם ההורים לא יתחברו לשפה הזאת, אז האימפקט של אנשי החינוך לא יהיה מספיק גדול, והרי זהו אינטרס משותף של המערכת ושל ההורים לתת את מירב הכלים לילדיהם.
אם לא נשפר את מעמדו של המורה בישראל, המצב העגום של המורים בארץ לא הולך להשתנות. אנחנו צריכים לקחת דוגמה ממדינות אחרות כגון תאילנד או מדינות סקנדינביה, בהערכה ובמקומו של המורה בחברה.
בפרק זה, ליאון וניבה שוחחו גם על מיומנויות המאה ה-21, הכוללות בין היתר יכולות תוך אישיות, ובין אישיות כגון: פתרונות בעיות מורכבות, חשיבה ביקורתית, יצירתיות, עבודת צוות, אינטליגנציה רגשית, שיקול דעת וקבלת החלטות, ניהול משא ומתן, גמישות מחשבתית ועוד. וכיצד השקעה במיומנויות אלה תשפר גם את מסוגלויות הלמידה של התלמידים ותשפר את היכולות החברתיות שלהם. וכך גם על מיזם הקמפוס של מחר- תכנית כלל מכללתית, בה הצוות האקדמי של המכללה האקדמית כנרת עובר הכשרה ארוכה לפיתוח ולמידה של כלים ומיומנויות בקרב הסטודנטים דרך הקורסים שהמרצים מלמדים.
האזינו לפרק >>
'זמן לחשוב' עם רוית גופמן וניסו שליו ליבוביץ: מהבמות הגדולות והטלוויזיה אל מותג איפור מצליח ומעורר השראה
- 1,279
אנו מזמינים אתכם להאזין לפרק ה-76 של הפודקאסט 'זמן לחשוב' של גופמן קריאייטיב.
בכל פרק נשוחח עם אנשים מעוררי השראה, מעולמות תוכן מגוונים, על הפרספקטיבה האישית שלהם. על השראה ומציאות.
פודקאסטים נוספים שיכולים לעניין אותך:
"זמן לחשוב" עם יעל נבט וישראל גופמן: ועכשיו ילדים והורים – נראה כמה חינוך פיננסי הוא פשוט
"זמן לחשוב" עם היזמת מיכל בלאט בן דוד: על דילמות והחלטות בדרך לאקזיט
'זמן לחשוב' עם רז הייפרמן וישראל גופמן: "טכנולוגיה היא רק קומת הבסיס"